KOBİ Nedir? KOBİ’ler Hakkında Her Şey 2024
KOBİ Nedir? KOBİ’ler Hakkında Her Şey 2024
28/11/2023 15:39 | Son Güncelleme : 21/11/2024 06:31 | Okunma Sayısı : 385 | Super Admin
KOBİ, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere verilen isimdir. Bir yıl içerisinde 250 kişiden daha az çalışan istihdam eden işletmeler ile yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 250 milyon TL’yi aşmayan işletmeler küçük ve orta büyüklükteki işletme olarak adlandırılır.
Ülke istihdamının %72’sini KOBİ’ler oluşturur ve nüfusun oldukça büyük bir kısmı küçük ve orta ölçekli işletmelerin bünyesinde çalışmaktadır. Günlük hayatımızda karşılaştığımız zincir olmayan marketler, kuaförler, kafeler, lokantalar, mağazaların büyük bir kısmı küçük ve orta büyüklükteki işletmeler kategorisine girerler.
Kobi Hangi İşletmelere Denir?
KOBİ’ler mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler olmak üzere üç farklı grupta sınıflandırılır.
Mikro Ölçekli İşletme
Mikro ölçekli işletmeler, KOBİ kategorisine ait en küçük işletme türüdür. Bir işletmenin, mikro işletme olarak nitelendirilmesi için 10’dan az çalışanı istihdam etmesi ve yıllık mali bilançosu veya net satış hasılatının 5 milyon Türk lirasını aşmaması gerekir.
Küçük Ölçekli İşletme
Küçük ölçekli işletmeler, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 50 milyon TL’yi aşmayan ve en fazla 50 çalışanı istihdam eden işletmelere verilen addır.
Orta Ölçekli İşletme
Orta ölçekli işletmeler, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 250 Milyon TL’yi aşmayan ve en fazla 250 çalışanı istihdam eden işletmelerdir.
KOBİ İşletme Türleri Nelerdir?
KOBİ’ler; çalışan sayıları, mali bilgileri, sermaye ve oy hakkına ilişkin durumlara bağımlı olarak bağımsız işletme, ortak işletme ve bağlı işletme olarak üç gruba ayrılır.
Bağlı İşletmeler
Bir işletme bir başka işletmenin hem sermaye hem de oy hakkının çoğunluğuna sahipse bağlı işletme olarak nitelendirilir. Bağlı işletmeler, bir işletmenin yönetim ve denetim kurulu üyelerinin atanması, kurul üyelerinin azledilmesi gibi haklara sahiptirler. Bir işletmenin ortağı veya hissedarı olunması durumunda bağlı olarak sayılan işletmeler yapılan anlaşmalarda tek başına söz sahibidir.
Bağımsız İşletmeler
Kamu kurum ve kuruluşların veya başka işletmelerin %25 veya daha fazla hissesine sahip olmayan işletmeler bağımsız işletme olarak nitelendirilir. Bağımsız işletmeler bir başka işletmenin sermayesinin %25 veya daha fazlasına sahip olmayan bu işletmeler konsolide hesaplar düzenlemezler aynı zamanda konsolide hesaplar düzenleyen başka bir şirketin hesaplarında da yer alamazlar.
Ortak İşletmeler
Bir işletmenin ortak işletme olarak nitelendirilmesi için bu işletmenin üzerinde tek ya da bağlı bir işletme hakim olmamalıdır. Ortak işletmelerin başka bir işletmenin sermayesinin ya da oy hakkının yüzde 25 ile yüzde 50’si arasında söz hakkı olmaması lazımdır. Aynı zamanda, ortak işletmelerin kendi oy hakkı ve sermayesi üzerinde yüzde 25 ile yüzde 50 oranında başkasının söz hakkı bulunmamalıdır.