Son Dakika

Dijital banka (bankacılık) nedir?

ad image

Dijital bankacılık nedir?

 

Dijital bankacılık, bankaların işleyişinde olduğu kadar tüketicilerin yaşamında da yeni bir sayfa açıyor. Bankaların aktive ettiği dijital bankacılık kanallarını kullanarak hemen tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştirebiliyorsunuz. EFT, havale, para transferi işlemleri; fatura ödeme, döviz alış satış işlemi, hisse senedi ve fon alım satımı; hesap açılış işlemleri, kredi kartı ve kredi başvuruları gibi sayısız işlemi dijital bankacılığın avantajlarından yararlanarak yapabilirsiniz. Masrafsız bankacılık olarak da bilinen dijital bankacılık, standart bankacılık işlemleri için alınan pek çok ücreti de tarihe karıştırıyor. Örneğin para transfer ücreti gibi masrafları kullanıcıya yansıtmıyor. Bununla beraber, avantajlı faiz oranları ve çeşitli konularda farklı kampanyalar düzenleyerek banka müşterilerini hızla dijital mecraya çekiyor.

 

Dijital bankacılık kullanıcısı olmanın alternatif yolları bulunuyor. Günlük hayatınızın farklı zamanlarında, dilediğiniz her yerde bu alternatif yollar arasından uygun olanını kullanarak ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Bankacılığın dijital hâlini deneyimlemenize yardımcı olmak için bilgisayar, tablet ya da telefonlarınız devreye giriyor. İnternet bağlantısı olan bilgisayar ya da akıllı telefonlar üzerinden internet bankacılığı ya da mobil bankacılık uygulamalarını kullanarak, farklı bankacılık işlemlerini gerçekleştirebiliyorsunuz.

 

Şubesiz bankacılık

 

Şubesiz bankacılığı, geleneksel bankacılıktan ayıran temel fark, fiziksel olarak gidilmesi gereken bir şubenin bulunmaması ve gerçekleştirilmek istenen bankacılık işlemleri için şube personeline ihtiyaç duyulmaması oluyor. Şubesiz bankacılık, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de "dijital bankacılık", "doğrudan bankacılık", "direkt bankacılık" gibi kavramlarla aynı anlamda kullanılıyor. Bankacılık ihtiyaçlarının, şubeye gitmeye gerek kalmadan telefonla ya da internet üzerinden karşılandığı bankacılık kanalını ifade ediyor.

 

Şubesiz bankacılık, ülkemizde görece yeni bir kavram olmasına karşın, özellikle dijital çağın bir gerekliliği olarak bankalar arasında hızla benimsenip hayata geçirilmeye başlanan bir sistemi temsil ediyor. Tüketicilerin, şubesiz bankacılık yönünde gösterdiği belirgin eğilim ile beraber bankalar da kendilerini şubesiz bankacılığa adapte etmek için önemli yatırımlara imza atıyor. Finansal rekabetin bir ayağı olarak şubesiz bankacılık, bankalar için gün geçtikçe daha da kaçınılmaz bir yenileşme hareketi olarak ortaya çıkıyor.

 

Tüketiciler açısından şubesiz bankacılık faaliyetlerinin öne çıkan çok sayıda avantajı bulunuyor. Fiziksel olarak bulunduğu yerden ayrılıp herhangi bir banka şubesine gitmesine gerek kalmadan finansal ihtiyaçlarına çözüm bulabilen tüketiciler, şubesiz bankacılığı tercih ediyor. Bu yolla işlemlerin çok daha hızlı gerçekleştirilmesi mümkün hâle geliyor. Günlük yaşamlarında bankacılık ihtiyaçlarını karşılamak için her zaman yeterli vakti bulamayan insanlar için şubesiz bankacılığın hızı ve pratikliği, hayat kurtarıcı olabiliyor. Şubesiz bankacılığın, tüketicilerin yaşamına kazandırdığı hızla birlikte bankacılık masraflarını azaltmasının da büyük önemi bulunuyor. Şubesiz bankacılığı kullanan tüketiciler, diğer bankacılık kanallarına nazaran çok daha az masrafla işlemlerini tamamlayabiliyor.